Grillowana pierś z kurczaka w ketchupie i ziołach z lekką sałatką z ogórka oraz marynowanej czerwonej cebulki
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -
Sposób przygotowania
Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Do garnka wlej ocet i wodę. Dodaj także cukier i sól, a następnie podgrzej i zalej cebulę. Odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na 24 godziny do lodówki. W miseczce wymieszaj ketchup łagodny Podravka, oliwę, przeciśnięty czosnek, paprykę słodką, posiekane zioła oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka lekko obtłucz i natnij w krateczkę. Natrzyj marynatą i odstaw na min. 1 godzinę do lodówki. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Wymieszaj go w misce z marynowaną cebulą, posiekanym koperkiem i oliwą. Zamarynowanego kurczaka grilluj po kilka minut z każdej strony, aż będzie zarumieniony. Gotowego kurczaka podaj z przygotowaną sałatką.