Grillowana pierś z kurczaka w ketchupie i ziołach z lekką sałatką z ogórka oraz marynowanej czerwonej cebulki

Grillowana pierś z kurczaka w ketchupie i ziołach z lekką sałatką z ogórka oraz marynowanej czerwonej cebulki

Składniki

Grillowany kurczak

  • 3 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego Podravka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 garść dowolnych ziół np. mięty, oregano, bazylii
  • Szczypta soli i pieprzu

Sałatka

  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml gorącej wody
  • 3 ogórki gruntowe
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Czerwoną cebulę pokrój w piórka.
  2. Do garnka wlej ocet i wodę.
  3. Dodaj także cukier i sól, a następnie podgrzej i zalej cebulę.
  4. Odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na 24 godziny do lodówki.
  5. W miseczce wymieszaj ketchup łagodny Podravka, oliwę, przeciśnięty czosnek, paprykę słodką, posiekane zioła oraz szczyptę soli i pieprzu. Kurczaka lekko obtłucz i natnij w krateczkę.
  6. Natrzyj marynatą i odstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
  7. Ogórka obierz i pokrój w plasterki.
  8. Wymieszaj go w misce z marynowaną cebulą, posiekanym koperkiem i oliwą. Zamarynowanego kurczaka grilluj po kilka minut z każdej strony, aż będzie zarumieniony.
  9. Gotowego kurczaka podaj z przygotowaną sałatką.