Pieczona rolada cielęca

Nie wątpię, że Twoi znajomi docenią i zapamiętają soczystą roladę cielęcą ze szpinakiem i boczkiem.

  • 140 min
Pieczona rolada cielęca

Składniki

  • 1,8 - 2 kg cielęciny
  • 1 łyżeczka papryki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki kopru
  • Szczypta pieprzu mielonego czarnego
  • 1 łyżka Vegety
  • 120 g boczku pancetta, cienkie plasterki
  • 150 g szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • Sól
  • 100 ml białego wina wytrawnego

Warzywa

  • 800 g ziemniaków
  • 400 g selera
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g cebuli
  • Sól
  • 60 g masła

Sos

  • 2 łyżeczki skrobi kukurdzianej
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżka dżemu z aronii

Sposób przygotowania

  1. Cielęcinę lekko rozbić młotkiem. Koper, pieprz i tymianek utrzeć w moździerzu, dodać szczyptę papryki i Vegetę, wymieszać. Cielęcinę natrzeć tak przygotowana przyprawą. Na wierzch ułożyć plastry boczku i krótko gotowane liście szpinaku. Roladę zawijamy, obwiązujemy nicią kuchenną. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w 180 ° C podlewając białym winem.
  2. Wyjmij pieczeń z naczynia i odstaw. W tym czasie odcedzić sos z pieczeni i zagotować w rondelku na średnim ogniu. Dodać 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej do garnka, aby zagęścić sos. Gdy sos się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać brandy oraz łyżeczkę dżemu z aronii.
  3. W międzyczasie ugotować ziemniaki, seler i cebulę. Dodać masło, gałkę muszkatołową i szczyptę soli.
  4. Pokroić roladę, przełożyć plasterki na półmisek i podawać z warzywami puree, polać sosem.

Rada: Cielęcinę kupuj w sprawdzonych sklepach mięsnych.