Polędwiczka w sosie pomidorowym z nutą kolendry

Soczyste polędwiczki w aksamitnym sosie pomidorowym, wzbogacone delikatną nutą kolendry – to danie, które łączy intensywny smak z wyrafinowaną świeżością. Idealne na obiad, który zaskoczy nie tylko smakiem, ale i aromatem.

  • 30 min
Polędwiczka w sosie pomidorowym z nutą kolendry

Składniki

  • 1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych PODRAVKA
  • 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka Vegeta
  • sól
  • pieprz
  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g cebuli

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę pokroić w plastry grubości 1,5 - 2 cm, a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrojoną w plastry cebulę dodać po chwili do polędwiczek. Smażymy, aż mięso uzyska złoty kolor, a cebula zrobi się miękka.
  2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę.
  3. Dodajemy pomidory krojone, wodę, 1 łyżkę Vegety i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. Danie zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Rada: Aby wydobyć pełniejszy aromat mięsa i cebuli podczas smażenia możemy podlać je odrobiną Wytrawnego białego wina.