Polędwiczka w sosie pomidorowym z nutą kolendry
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Soczyste polędwiczki w aksamitnym sosie pomidorowym, wzbogacone delikatną nutą kolendry – to danie, które łączy intensywny smak z wyrafinowaną świeżością. Idealne na obiad, który zaskoczy nie tylko smakiem, ale i aromatem.

Sposób przygotowania
Polędwicę pokroić w plastry grubości 1,5 - 2 cm, a następnie smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrojoną w plastry cebulę dodać po chwili do polędwiczek. Smażymy, aż mięso uzyska złoty kolor, a cebula zrobi się miękka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pomidory krojone, wodę, 1 łyżkę Vegety i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Danie zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Rada: Aby wydobyć pełniejszy aromat mięsa i cebuli podczas smażenia możemy podlać je odrobiną Wytrawnego białego wina.