Dorada z ziemniakami i cebulą

Ryby z grilla z rozmarynem na oliwie z oliwek, podawane z gotowanymi ziemniakami to klasyka stylu kuchni śródziemnomorskiej.

  • 60 min
Dorada z ziemniakami i cebulą

Składniki

  • 1,5 kg dorady (4-6 ryb)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • gałązka rozmarynu
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka Vegety

Sałatka

  • 600 g ziemniaków
  • 150 g cebuli dymki
  • 50 ml octu aceto balsamico
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Połączyć jedną łyżkę Vegety z oliwą z oliwek i wymieszać. Marynatą natrzeć ryby.
  2. Ryby grillować, dodać gałązkę rozmarynu zanurzonego w oliwie z oliwek i doprawionego Vegetą.
  3. W międzyczasie przygotować pesto. Drobno posiekać czosnek, dodać posiekane liście pietruszki i połączyć.
  4. Ziemniaki ugotować w mundurkach, pozostawić do ostygniecia następnie obrać ze skórki i pokroić. Dodać pokrojoną cebulę do ziemniaków, skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym i zamieszać.
  5. Ryby posmarować pesto z pietruszki i czosnku, skropić oliwą z oliwek i podawać z ziemniaczaną sałatką.

Sposób podawania: Sprinkle some parsley and garlic pesto on grilled fish, drizzle with olive oil and serve the fish with the potato salad.

Rada: Aby zapobiec przyklejaniu się ryby do grilla, posmaruj rybę oliwą z oliwek przed grillowaniem, przy przewracaniu ryby zawsze korzystaj z dwóch widelców. Należy dodać trochę soli do wody przed gotowaniem ziemniaków, ponieważ sól wydobywa słodycz ziemniaka. Ziemniaki gotowane w nieosolonej wodzie mają mdły smak.