SZYBKA LASAGNE

Fani lasagne będą zachwyceni pysznym i aromatycznym daniem przygotowanym już w pół godziny.

  • 35 min
SZYBKA LASAGNE

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów Podravce (400 g)
  • 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 12 plastrów makaronowych lasagne
  • 350 g szynki drobiowej z indyka
  • 150 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • Sól
  • Masło
  • 30 g sera
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Posiekaną drobno cebulę i pokrojone papryki smażyć na patelni przez 2-3 minuty.
  2. Dodać posiekany czosnek i mieszać aż zacznie pachnieć. Dodać krojone pomidory Podravka, oregano, łyżkę Vegety, pieprz i gotować na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
  3. Natępnie dodać przecier pomidorowy Podravka , wymieszać i zdjąć z ognia. Ser mascarpone wymieszaj ze śmietaną.
  4. Pokroić drobno szynkę. Włożyć jeden płat ciasta lasagne do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Na cieście rozprowadzić jedną trzecią: masy serowej mascarpone, pomidorów, a następnie posypać pokrojoną szynką.
  5. Powtórzyć to wykorzystując resztę składników i pozostałe płaty lasagne. Ostatni płat ciasta powinien być na wierzchu.
  6. Na koniec posypać lasagne startym parmezanem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez 20 minut. Podawać na ciepło.

Sposób podawania: Serve warm.

Rada: Zamiast serka mascarpone można użyć dowolnego innego białego sera.