Nadziewane cukinie

Turecka kuchnia wykorzystuje wszelkie przyprawy w niesamowity sposób, dlatego proponujemy przygotować to, często serwowane w Turcji, danie i rozsmakować się w jego orientalnych aromatach.

  • 60 min
Nadziewane cukinie

Składniki

  • 4 duże cukinie
  • 4 łyżki oleju
  • tabasco
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mięty
  • pietruszka
  • pieprz
  • sól
  • 50 g ryżu Podravka
  • 1 pęczek kopru
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • 250 g mielonego mięsa (wołowina albo jagnięcina)
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką i posolić.
  2. Następnie przygotować farsz: krótko podsmażyć mięso na 2 łyżkach oleju, aby zmieniło kolor, dodać tartą cebulę, pokrojone pomidory i wszystko razem krótko dusić.
  3. Dodać wcześniej namoczony w gorącej wodzie ryż, drobno pokrojoną pietruszkę, koperek, miętę, zgnieciony czosnek, pieprz, kilka kropelek Tabasco, wydrążone części cukinii i Vegetę.
  4. Farszem wypełnić cukinie i na każdą położyć plasterek pomidora. Następnie wszystkie zalać mieszanką solonej wody z 2 łyżkami oleju, przykryć folią i piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Sposób podawania: Według tureckiego zwyczaju cukinie należy podawać z wymieszanym z czosnkiem jogurtem naturalnym albo kefirem.