Makaron z cukinią, kurczakiem i serem kozim

Nie wykorzystywaliście jeszcze sera koziego w przyrządzaniu dania z makaronem? Spróbujcie, bo nadaje on charakteru potrawie i będzie ciekwą odmianą na Waszych stołach.

Makaron z cukinią, kurczakiem i serem kozim

Składniki

  • 300 g Makaron Tagliatelle Podravka
  • 600 g pierś z kurczaka
  • 150 g ser kozi
  • 150 g cukinia
  • 60 ml oliwa z oliwek
  • 100 g szczypiorek
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 szt. cebula
  • 2 łyżki posiekana natka pietruszki
  • 60 ml białe wino
  • 200 g Pomidory krojone z oliwą i czosnkiem Podravka
  • 1 szt. Kostka Warzywna Vegeta
  • 1 szt. Bulion drobiowy Vegeta
  • 1 łyżeczka posiekane świeże oregano

Sposób przygotowania

  1. Rozetnij nożem piersi z kurczaka,tak aby powstała mała kieszeń. Wypełnij ją mieszanką sera, pokrojoną drobno cebulą, szczypiorkiem i jedną łyżką pietruszki. Dodaj oregano, sól i pieprz. Piersi kurczaka zalej winem i pozostaw w marynacie.
  2. Pokrojoną cebulę podsmaż na oliwie do uzyskania złotego koloru. Dodaj pokrojoną w paseczki cukinię, odsączone Krojone Pomidory Podravka, plasterki czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj z bulionem przygotowanym z Kostki Warzywnej Vegeta (1 kostkę rozpuść w 250 ml wody) i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Warzywa wymieszaj z ugotowanym makaronem.
  3. Podsmaż krótko pokrojoną pierś z kurczaka, zalej bulionem drobiowym Vegeta, duś przez kolejne 12 minut.
  4. Gdy mięso jest gotowe, wyjmij delikatnie i podawaj z makaronem i warzywami.