Tarta warzywna

Preparation easy taste perfect, this is a tart with zucchini and eggplants spreading its sweet perfume of Mediterranean herbs and the sea at your table.

  • 45 min
Tarta warzywna

Składniki

  • 1 mrożone ciasto francuskie (420 g)
  • 300 g Toskańskiego sosu pomidorowego z pietruszką i czosnkiem Podravka
  • 250 g bakłażanów
  • 100 g cebuli
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g star tego parmezanu
  • 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka

Sposób przygotowania

  1. Blat posypujemy mąka i rozciągamy ciasto, a następnie kroimy je na 4 kawałki o wymiarach około 10x15 cm. Bakłażany kroimy w kostkę, a cebulę i cukinię w cienkie plasterki.
  2. Pokrojone warzywa wkładamy do jednej miski, dodajemy kapary, oliwę z oliwek i mieszamy.
  3. Przygotowanie sosu: Toskański sos pomidorowy mieszamy z Ajvarem ostrym Podravka.
  4. Kawałki ciasta układamy na brytfance lekko oprószonej mąka. Każdą część ciasta smarujemy ¼ sosu, a następnie na każdym z nich układamy ¼ przygotowanych warzyw i posypujemy startym parmezanem
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około 15 minut. Gotowe danie posypujemy posiekaną pietruszka i podajemy.

Rada: Miłośnikom łagodnych smaków polecamy Ajvar łagodny Podravka.