Symfonia dalmatyńska

  • 35 min
  • 4 osoby
Symfonia dalmatyńska

Składniki

  • 4 filety z dorsza (ok. 600 g)

cebula (80 g)

  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 1 łyżka kaparów
  • 4 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych Podravka (400 g)
  • Sól
  • pieprz

Składniki na polentę

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 800 ml wody
  • 20 g masła
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Filety z dorsza doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy je na rozgrzanym oleju, po czym zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
  2. Następnie podsmażamy cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory krojone Podravka i posiekane kapary. Zalewamy winem i doprawiamy Vegetą Śródziemnomorską. Wszystko dusimy przez kilka minut. Do sosu dodajemy rybę i krótko dusimy.
  3. Przygotowanie polenty: do osolonego wrzątku wrzucamy masło i powoli wsypujemy mąkę kukurydziana. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Rybę w sosie podajemy z polentą i posypujemy kaparami.

Rada: W daniu doskonale sprawdzą się również pomidory krojone Podravka z dodtkami, np. z bazylią i oregano lub z oliwą i czosnkiem. Danią nabiorą dodatkowo intensywniejszego smaku i aromatu.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 614 kcal / 2.567 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka