Pierś z kurczaka po grecku

A dish with young potatoes, chicken and fresh tomatoes prepared a la Greek with feta cheese torn into chunks will make your guests happy, and the sirtaki rhythm close to your table will create a real Greek atmosphere.

  • 70 min
Pierś z kurczaka po grecku

Składniki

  • 750 g młodych małych ziemniaków
  • 8 mniejszych udek z kurczaka (oko 800 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 200 g świeżej papryki czerwonej
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem Podravka (390 g)
  • 60 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka świeżo posiekanego oregano
  • 120 g fety
  • 50 ml oliwy z oliwek ekstra virgin
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.
  2. Udka z kurczaka posypujemy czerwoną papryką, dodajemy cebulę, paprykę czerwoną pokrojoną w plastry, ziemniaki, oliwę z oliwek, Vegetę i dokładnie mieszamy. Całość pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
  3. Następnie do dania dodajemy pomidory krojone oraz czarne oliwki i ponownie pieczemy w piekarniku 15-20 minut.
  4. Gotowego kurczaka posypujemy kawałkami fety, posiekanym oregano i podajemy.

Rada: Aby uzyskać pikantny smak dania wystarczy użyć pomidorów krojonych Podravka z chili. Doskonałym dodatkiem do dania są pasty warzywne Podravka: Ajvar, Pindżur lub Relish.