Letnie orzeźwienie czyli krewetki z komosą ryżową w pomidorach

  • 30 min
  • 4 osoby
Letnie orzeźwienie czyli krewetki z komosą ryżową w pomidorach

Składniki

  • 300 g komosy ryżowej
  • 200 g ugotowanych obranych krewetek
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Podravka
  • 1 cebula (80 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kostka drobiowa Vegeta
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści oregano
  • 80 ml białego wina
  • 60 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, lekko solimy i posypujemy cukrem. Pomidorki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, aż zrobią się miękkie.
  2. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, dusimy aż zmiękną.
  3. Dodajemy komosę, koncentrat pomidorowy, białe wino i wszystko mieszamy. Dusimy przez minutę, dolewamy około 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy ok. 20 minut, aż komosa się ugotuje. Mieszamy od czasu do czasu.
  4. Dodajemy ugotowane krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę porcji posiekanego oregano. Dodajemy sól i pieprz według uznania.
  5. Gotowe danie posypujemy pozostałym oregano.

Rada: Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć 3 łyżek przecieru pomidorowego Podravka.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 479 kcal / 2.002 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka