
Sposób przygotowania
- Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skrapiamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek, lekko solimy i posypujemy cukrem. Pomidorki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, aż zrobią się miękkie.
- Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili, dusimy aż zmiękną.
- Dodajemy komosę, koncentrat pomidorowy, białe wino i wszystko mieszamy. Dusimy przez minutę, dolewamy około 500 ml wody, dodajemy kostkę rosołową i dusimy ok. 20 minut, aż komosa się ugotuje. Mieszamy od czasu do czasu.
- Dodajemy ugotowane krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę porcji posiekanego oregano. Dodajemy sól i pieprz według uznania.
- Gotowe danie posypujemy pozostałym oregano.
Rada: Zamiast koncentratu pomidorowego można użyć 3 łyżek przecieru pomidorowego Podravka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna | 479 kcal / 2.002 kJ |
---|---|
Na 100 g produktu | Źródło: Podravka |