Z serca morza

Spaghetti, Mediterranean sauce, squid, shrimp and mussels are soon going to turn into elegant seafood ribbons.

  • 35 min
Z serca morza

Składniki

  • 200 g oczyszczonych kalmarów
  • 200 g oczyszczonych krewetek lub krewetek czerwonych (gambero)
  • 200 g oczyszczonych muli (mrożonych)
  • 300 g makaronu spaghetti Podravka
  • 2 opakowania pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka (2 x 390 g)
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegety
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, pomidory krojone, wino, cukier i łyżkę Vegety. Dusimy przez około 10 minut.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w krążki kalmary, krewetki i mule. Całość dusimy 10-15 minut.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu i podajemy razem z sosem. Danie ozdabiamy świeżą bazylią.

Rada: W przygotowaniu dania doskonale sprawdzą się także pomidory krojone z ziołami prowansalskimi Podravka.