Aromatyczna łopatka cielęca

Mięsna pieczeń w zupełnie innym wydaniu.

  • 120 min
Aromatyczna łopatka cielęca

Składniki

  • 2 kg cielęcej łopatki bez kości
  • 50-100 ml soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka Vegety Natur
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 300 g cebuli
  • 100 ml oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka świeżych
  • pokrojonych liści rozmarynu
  • 2 łyżeczki Vegety Natur W Smak Do Dań z Ziemniaków
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Mięso umyć, wysuszyć i pokroić w wielki płat.
  2. Wymieszać Vegetę Natur, tartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i posmarować tym mięso. Dodać pieprz, zwinąć w roladę, posolić z zewnątrz i związać kuchennym sznurkiem.
  3. Oczyszczone małe cebule w całości nadziać na drewniane patyczki i smażyć na oleju. Zdjąć z ognia i w tym samym oleju podsmażyć mięso.
  4. Na środku naczynia do pieczenia ułożyć smażone cebule, a na nich mięso. Dolać 100 ml wody i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia od czasu do czasu dolać trochę wody.
  5. Ziemniaki pokroić, dodać rozmaryn, Vegetę Natur W Smak Do Dań z Ziemniaków, 2 łyżeczki oleju i wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie ułożyć je wokół mięsa i piec razem jeszcze około 40 minut.

Sposób podawania: Z upieczonej mięsnej rolady usnąć sznurek, pokroić na kawałki i podać razem z upieczonymi ziemniakami.

Rada: Zamiast pieczonych ziemniaków można podać różne ugotowane warzywa polane sosem z pieczenia, a zamiast cielęciny można użyć piersi z kurczaka. Pieczenie mięsa na cebuli nada mu specyficzny aromat. Poza tym ciepłe powietrze będzie mogło swobodnie krążyć wokół mięsa.