Pikantne fondue

Z pozoru zwyczajny sos pomidorowy, podany w naczyniu do fondue, nabierze wyjątkowego charakteru, kiedy będziecie, razem z przyjaciółmi, maczać w nim upieczone kawałeczki mięsa.

  • 50 min
Pikantne fondue

Składniki

  • 800 g fileta z kurczaka
  • sól
  • olej do pieczenia

Na sos

  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 g cebuli
  • 800 g całych pomidorów bez skórki Podravka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Pikantnego Kurczaka
  • 150 ml sosu pomidorowego

Sposób przygotowania

  1. Na oliwie z oliwek usmażyć pokrojoną cebulę. Dodać całe pomidory bez skórki Podravka, cukier, Vegetę W Smak Do Pikantnego Kurczaka i wszystko razem dusić przez około 15 minut.
  2. Wymieszać sok pomidorowy z rozdrobnionymi w blenderze pomidorami. Posolić, popieprzyć, doprawić Vegetą i wszystko razem przegotować.
  3. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i usmażyć w głębokim oleju.

Sposób podawania: Mięsne kostki podawać z pikantnym fondue.

Rada: Aby wzmocnić ostrość sosu, można dodać pokrojoną ostrą papryczkę.