Mięsna rolada z zielonymi szparagami i Ajvarem

  • 70 min
Mięsna rolada z zielonymi szparagami i Ajvarem

Składniki

  • 600 g schabu wieprzowego
  • 3 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
  • 25 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 10 zielonych szparagów
  • 150 g boczku pokrojonego w plastry
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Składniki na puree warzywne

  • 300 g batatów
  • 300 g marchwi
  • 200 g korzenia selera
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Schab kroimy na duże kotlety i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Ajvar łagodny Podravka mieszamy z bułką tartą i rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy z jednej strony mięso, a następnie układamy na nim szparagi.
  2. Mięso zawijamy w roladę, a końce łączymy wykałaczkami. Posypujemy tymiankiem, owijamy plastrami boczku i obsmażamy na patelni na oliwie ze wszystkich stron.
  3. Następnie mięso przekładamy do brytfanki razem z tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. W czasie pieczenia mięso podlewamy woda.
  4. W międzyczasie szykujemy puree warzywne: warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy je i miksujemy na puree. Dodajemy masło oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy
  5. Upieczone mięso lekko chłodzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plastry. Podajemy z puree warzywnym.

Rada: Młośnikom pikantnych smaków polecamy Ajvar ostry Podravka. Jako dodatek do mięsa doskonale sprawdzi się także makaron 100% durum Podravka, np. świderki lub penne.