
Sposób przygotowania
Schab kroimy na duże kotlety i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą z obydwu stron. Ajvar łagodny Podravka mieszamy z bułką tartą i rozbitym jajkiem. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy z jednej strony mięso, a następnie układamy na nim szparagi. Mięso zawijamy w roladę, a końce łączymy wykałaczkami. Posypujemy tymiankiem, owijamy plastrami boczku i obsmażamy na patelni na oliwie ze wszystkich stron. Następnie mięso przekładamy do brytfanki razem z tłuszczem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut. W czasie pieczenia mięso podlewamy woda. W międzyczasie szykujemy puree warzywne: warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy je i miksujemy na puree. Dodajemy masło oraz mleko i wszystko dokładnie mieszamy Upieczone mięso lekko chłodzimy, wyciągamy wykałaczki i kroimy w plastry. Podajemy z puree warzywnym.
Rada: Młośnikom pikantnych smaków polecamy Ajvar ostry Podravka. Jako dodatek do mięsa doskonale sprawdzi się także makaron 100% durum Podravka, np. świderki lub penne.