Cielęcina z Porto
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Vinho do Porto, produkt pochodzący z portugalskiej doliny Duero, to słodkie wino o bogatym smaku, ciężkie, o wysokiej zawartości alkoholu. Zazwyczaj podawane jako wino deserowe do serów lub jako aperitif, a my nim uszlachetniliśmy smak cielęciny.

Sposób przygotowania
Cielęcinę pokroić w kostkę, a warzywa korzeniowe skroić w drobną kosteczkę. Na mieszance masła i oleju obsmażyć cielęcinę. Dodać posiekaną cebulę, warzywa, łyżeczkę Vegety pikantnej i anyżek. Podlać wodą i dusić, póki mięso nie zmięknie. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, pozostałą Vegetę pikantną i wino.
Sposób podawania: Podawać z ziemniakami, kopytkami lub ryżem.
Rada: W razie potrzeby dodać 50-100 ml wody, zagotować i posypać natką pietruszki.