Cielęcina z Porto

Vinho do Porto, produkt pochodzący z portugalskiej doliny Duero, to słodkie wino o bogatym smaku, ciężkie, o wysokiej zawartości alkoholu. Zazwyczaj podawane jako wino deserowe do serów lub jako aperitif, a my nim uszlachetniliśmy smak cielęciny.

  • 45 min
  • 4 osoby
Cielęcina z Porto

Składniki

  • 600 g cielęciny
  • 100 g warzyw mieszanych (marchwi, selera, pietruszki, celer)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g cebuli
  • 2-3 łyżeczki Vegety pikantnej
  • anyżek
  • 100 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml czerwonego Porto

Do posypania

  • 1 łyżka posiekanej natki

Sposób przygotowania

  1. Cielęcinę pokroić w kostkę, a warzywa korzeniowe skroić w drobną kosteczkę.
  2. Na mieszance masła i oleju obsmażyć cielęcinę.
  3. Dodać posiekaną cebulę, warzywa, łyżeczkę Vegety pikantnej i anyżek. Podlać wodą i dusić, póki mięso nie zmięknie.
  4. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, posiekany czosnek, pozostałą Vegetę pikantną i wino.

Sposób podawania: Podawać z ziemniakami, kopytkami lub ryżem.

Rada: W razie potrzeby dodać 50-100 ml wody, zagotować i posypać natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 322 kcal / 1.346 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka