Chorwackie steki z jajkiem

To sycące, wyjątkowe danie idealnie pasuje do purée ziemniaczanego i zielonej sałaty.

  • 40 min
Chorwackie steki z jajkiem

Składniki

  • 600 g wieprzowej polędwicy
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 1 na twardo ugotowane jajko
  • sól
  • 4 łyżki oleju
  • ostra papryczka
  • 200 g pieczarek
  • suszony czosnek Warzywko
  • 1 łyżka Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • wino według uznania
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • pietruszka
  • łagodny Ajvar Podravka

Sposób przygotowania

  1. Steki lekko rozbić tłuczkiem, posmarować Ajvarem, położyć 2 cienkie plastry szynki i ćwiartkę jajka.
  2. Starannie zawinąć, a końcówki zabezpieczyć wykałaczką. Posolone steki podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać ostrą papryczkę i dusić podlewając wodą aż mięso będzie miękkie.
  3. Wyjąć mięso i papryczkę na talerz, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pieczarki, czosnek i Vegetę W Smak Do Wieprzowiny. Wszystko zalać odrobiną wody. Mięso włożyć do pieczarek i wszystko razem krótko dusić. Na koniec dodać wino, śmietanę wymieszaną ze skrobią i wszystko obficie posypać pietruszką.

Sposób podawania: Do tego przysmaku najlepiej podać ugotowane całe ziemniaki albo purée z ziemniaków.