Grillowane bakłażany na szybko z Ajvarem
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Jednostavno pripremljeni patlidžani sa sirom i uprženim ajvarom idealno je jelo za ljetovanje kada vam je svaki trenutak odmora važan, a lagana jela dragocjena.

Sposób przygotowania
Bakłażany pokroić wzdłuż na paski o grubości ½ cm, posolić i posmarować oliwą z oliwek, a następnie krótko grillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Grillowane bakłażany wyłożyć na suchy talerz, a na środku każdego z nich umieścić łyżkę białego sera wymieszanego ze szczypiorkiem (zostawić trochę szczypiorku do dekoracji), solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, a następnie na każdy z nich nałożyć ½ łyżeczki Ajvaru. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem i polać oliwą z oliwek.
Rada: Zamaist Ajvaru można użyć innych past warzywnych Podravka np.: Pindżur lub Relish.