Grillowane bakłażany na szybko z Ajvarem

Jednostavno pripremljeni patlidžani sa sirom i uprženim ajvarom idealno je jelo za ljetovanje kada vam je svaki trenutak odmora važan, a lagana jela dragocjena.

  • 25 min
  • Jednostavno
Grillowane bakłażany na szybko z Ajvarem

Składniki

  • 600 g bakłażanów
  • 200 g białego sera
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania

  1. Bakłażany pokroić wzdłuż na paski o grubości ½ cm, posolić i posmarować oliwą z oliwek, a następnie krótko grillować na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.
  2. Grillowane bakłażany wyłożyć na suchy talerz, a na środku każdego z nich umieścić łyżkę białego sera wymieszanego ze szczypiorkiem (zostawić trochę szczypiorku do dekoracji), solą i pieprzem.
  3. Bakłażany pokroić na mniejsze kawałki, a następnie na każdy z nich nałożyć ½ łyżeczki Ajvaru.
  4. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem i polać oliwą z oliwek.

Rada: Zamaist Ajvaru można użyć innych past warzywnych Podravka np.: Pindżur lub Relish.