Pulpeciki

Słynne w krajach nordyjskich pulpeciki, różnią się między sobą zależnie od regionu. W Finlandii, skąd pochodzi ten przepis, nazywają się Lihapullat, a w Szwecji Köttbulla. Finlandczycy proponują aby pulpeciki podawać z puree ziemniaczanym lub gotowanymi ziemniakami.

  • 50 min
  • 4 osoby
Pulpeciki

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 40 g bułki tartej
  • 100 ml śmietany do zup
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta białego pieprzu
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Bułkę tartą wymieszać z wodą i śmietaną, odstawić na około 10 minut.
  2. Na oleju usmażyć posiekaną cebulę, trochę ostudzić i wraz z zielem angielskim, białym pieprzem, Vegetą, jajkiem i bułką tartą dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Z masy uformować pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony.

Sposób podawania: Smażone pulpeciki podawać z gotowanymi ziemniakami i sałatką z tartej marchewki.

Rada: Mięsne pulpeciki należy uformować wilgotnymi rękoma.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 789 kcal / 3.298 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka