Steki w sosie czosnkowym

Czosnek zawiera więcej niż 200 biologicznie aktywnych substancji takich jak: olejki eteryczne, witaminy B1, B2, B6 i C, minerały i enzymy. Pikantny sos ze zdrowego czosnku, czerwonej papryki i Ajvaru Podravka zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

  • 50 min
Steki w sosie czosnkowym

Składniki

  • 600 g cielęcych steków
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 30 g mąki TYP 400
  • 1 łyżka Ajvaru Podravka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 50 ml białego wina
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Steki lekko rozbić tłuczkiem, mąkę wymieszać z czerwoną papryką.
  2. Każdy stek (z jednej strony) posypać tą mieszanką. Steki (stroną posypaną przyprawami) położyć na gorącym oleju i smażyć z każdej strony 2-3 minuty.
  3. Posypać Vegetą, podlać wodą i dusić na lekkim ogniu pod niedomkniętym przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podlać wodą.
  4. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać Ajvar Podravka, pokrojony czosnek, wino, około 50 ml wody i wszystko razem chwilę podgotować.

Sposób podawania: Podawać na gorąco, najlepiej z tagliatelle.

Rada: Do przygotowania tego dania najlepiej użyć dużej, szerokiej patelni.