Steki w sosie czosnkowym
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Czosnek zawiera więcej niż 200 biologicznie aktywnych substancji takich jak: olejki eteryczne, witaminy B1, B2, B6 i C, minerały i enzymy. Pikantny sos ze zdrowego czosnku, czerwonej papryki i Ajvaru Podravka zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Sposób przygotowania
Steki lekko rozbić tłuczkiem, mąkę wymieszać z czerwoną papryką. Każdy stek (z jednej strony) posypać tą mieszanką. Steki (stroną posypaną przyprawami) położyć na gorącym oleju i smażyć z każdej strony 2-3 minuty. Posypać Vegetą, podlać wodą i dusić na lekkim ogniu pod niedomkniętym przykryciem około 30 minut. Ewentualnie podlać wodą. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać Ajvar Podravka, pokrojony czosnek, wino, około 50 ml wody i wszystko razem chwilę podgotować.
Sposób podawania: Podawać na gorąco, najlepiej z tagliatelle.
Rada: Do przygotowania tego dania najlepiej użyć dużej, szerokiej patelni.