Jagnięcina z migdałami

Jagnięcina przyprawiona cytryną, prażonymi migdałami to perfekcyjne świąteczne danie.

  • 180 min
Jagnięcina z migdałami

Składniki

  • 1 udziec jagnięcy (1,5-2 kg)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 250 g cebuli
  • 50-100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g prażonych posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka liści rozmarynu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Połączyć skórkę z jednej cytryny z posiekanym czosnkiem i 1 łyżką Vegety, natrzeć tak przygotowaną przyprawą jagnięcinę i włożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki i dodać do jagnięciny. Dodać około 1/3 filiżanki wody (100 ml), następnie przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w 180-200 ° C przez około 90 minut.
  3. Usunąć folię, skropić oliwą i posypać posiekanymi migdałami. Dodać wino i dusić pod przykryciem przez około 20 minut aż pieczeń nabierze złotego koloru.
  4. Tłuszcz z pieczenia połączyć z cebulą, rozmarynem i gotować, aż sos zgęstnieje.
  5. Pieczeń jagnięcą polać sosem i podawać z warzywami.

Rada: Na każde 500 g mięsa liczymy 20 minut pieczenia. Jagnięcinę należy często podlewać ciepłą wodą aby była krucha i soczysta. Jeśli nie podoba ci się wyraźny zapach jagnięciny, można marynować mięso w marynacie z soku z jednej cytryny, rozmarynu, tymianku i nieobranymi ząbkami czosnku. Jagnięcinę marynuj minimum 2 do 24 godzin.