Piersi kaczki

Rozkoszuj się wyjątkowym smakiem piersi z kaczki z owocem granatu, orzeszkami pinii i rodzynkami.

  • 60 min
  • 4 osoby
Piersi kaczki

Składniki

  • 800 g piersi kaczki (2 piersi kaczki)
  • 4 łyżki oleju
  • 80 g rodzynek
  • 70-100 ml brandy
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego (aceto balsamico)
  • sól
  • 150 g rukoli
  • 2 łyżki nasion granatu
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Olej rozgrzać na patelni i dusić piersi kaczki. Przenieść do naczynia żaroodpornego i posypać jedną łyżka Vegety, dodać około 150-200 ml wody, przykryć folią aluminiową i piec w umiarkowanie gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C około 40 minut.
  2. Rodzynki namoczyć w brandy.
  3. Upieczoną pierś z kaczki pokroić na plastry.
  4. Połączyć oliwę z octem balsamicznym i odrobiną soli. Pokrojoną pierś z kaczki ułożyć na talerzu, przybrać rukolą, posypać prażonymi orzeszkami pinii, rodzynkami i nasionami granatu. Skropić odrobiną oliwy z oliwek i octem balsamicznym, podawać.

Rada: Aby kaczka nie przywarła do patelni posmaruj filety wcześniej oliwą i smaż na mocno rozgrzanej patelni.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 727 kcal / 3.039 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka