Pieczony filet z kurczaka z warzywami

Pieczony filet z kurczaka z pomidorami i serem ricotta podawany z warzywami na tosty ucieszy każdego smakosza dań z drobiu.

  • 35 min
Pieczony filet z kurczaka z warzywami

Składniki

  • 600 g Filety z kurczaka (4x150 g)
  • 120 g cebuli
  • 200 g papryki czerwonej
  • 150 g bakłażana
  • 1 pomidory krojone Podravka z bazylią i oregano (390 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 100 g sera ricotta
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z oliwek i smażyć lekko posolone filety kurczaka z obu stron na złoty kolor. Filety zdjąć z patelni i odłożyć. Wlać na paletnie pozostałą oliwę, drobno posiekaną cebulą i paprykę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  2. Następnie dodać drobno posiekany czosnek i pokrojonego bakłażana. Smażyć przez minutę, na koniec dodać krojone pomidory Podravka, pieprz, doprawić Vegetą i gotować przez dwie minuty.
  3. Przełożyć warzywa do naczynia żaroodpornego (ok 20x20 cm), filety z kurczaka umieścić na wierzchu lekko wcisnąć je w masę warzywną.
  4. Posypać serem ricotta i piec przez 15 minut w temperaturze 200 ° C. Filety z warzywami podawać na ciepło z pieczywem lub układać na grzankach.

Rada: Krojąc filety na plasterki przed smażeniem szybciej przygotujemy potrawę a nieduże plasterki kurczaka będą ładnie prezentować się na grzankach.