Pieczone, chrupiące ziemniaki

Nic nie smakuje tak dobrze jak chrupiące, pieczone ziemniaki prosto z piekarnika - to tradycyjne danie w najlepszym wydaniu.

  • 55 min
  • 4 osoby
Pieczone, chrupiące ziemniaki

Składniki

  • około 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 20 g plastrów boczku lub boczku pancetta
  • 15 g Vegety do dań z ziemniaków
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki pokroić na ćwiartki i lekko osuszyć.
  2. Przygotować duży arkusz papieru do pieczenia, ułożyć na nim ziemniaki i polać je olejem.
  3. Na ziemniakach ułożyć plastry boczku i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 ° C. Piec około 45 minut, aż staną się złote i chrupiące.
  4. Ziemniaki posypać przyprawą Vegetą do dań z ziemniaków, posypać posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaki mogą być dodatkiem do dania głównego, idealnie smakują z mięsem.

Rada: Potrawę możesz też przygotować z pokrojonych na cienko plasterków ziemniaków, będą jeszcze bardziej chrupiące. Czas pieczenia można skrócić wstępnie podgotowując ziemniaki. Wchłoną one wtedy mniej tłuszczu podczas pieczenia i danie będzie lżejsze.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 299 kcal / 1.250 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka