Sałatka z serem feta

Zacznij dzień od świeżej sałatki z różnych zielonych sałat z kawałeczkami sera feta.

  • 10 min
  • 4 osoby
Sałatka z serem feta

Składniki

  • 250 g lodowej sałaty
  • 50 g rukoli
  • 50 g roszponki
  • 100 g pomidorów cherry
  • 150 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki Vegety do Sałatek (6 g)
  • 2 - 3 łyżki octu (lub soku z cytryny)

Sposób przygotowania

  1. Umyć i pokroić sałatę lodową. Dodać umyte liście rukoli i roszponki oraz pokrojone pomidory koktajlowe.
  2. Ser feta odsączyć i pokroić w kostkę, dodać do salaterki.
  3. Przygotować dressing mieszając oliwę z oliwek z octem lub sokiem z cytryny. Sałatkę wymieszać z sosem tuż przed podaniem.

Rada: Aby urozmaicić sałatkę możesz dodać inne warzywa takie jak ogórek, rzodkiewkę itp. Sałatki najlepiej smakują jesli użyjemy świeżych warzyw sezonowych. Ser w sałatce to znakomite źródło wysokiej jakości białka. W miejsce sera feta można użyć sera koziego lub sera ricotta.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 436 kcal / 1.822 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka