Ziemniaki po marokańsku z surówką z marchewki

Poznaj smaki Maroka w tym prostym daniu z ziemniakami podawanym z pysznym sosem majonezowo-śmietanowym z czosnkiem.

  • 70 min
Ziemniaki po marokańsku z surówką z marchewki

Składniki

  • 800 g młodych ziemniaków, średniej wielkości
  • 400 g marchwi
  • 1 opakowanie Vegety do dań z ziemniaków
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 75 g nadziewanych oliwek
  • 1 garść natki pietruszki

Sos

  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 80 g majonezu
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć, przekroić na pół. Obrać i umyć marchewki, pokroić na plasterki. Duże marchewki przekroić najpierw wzdłuż na pół a następnie na plasterki.
  2. Ziemniaki i marchew włożyć do brytfanny, posypać Vegetą do dań z ziemniaków, skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 ° C przez około 50 do 60 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  3. Przełożyć upieczone ziemniaki do miski, dodać odsączone oliwki i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Przygotować sos łącząc śmietanę, majonez, granulowany czosnek i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polać sosem ziemniaki i podawać.

Rada: Zawartość skrobi w ziemniakach jest sekretem na udane pieczone ziemniaki. Aby sprawdzić, czy nasze ziemniaki są bogate w skrobię, przekrój jednego ziemniaka na pół. Trochę lepkiej białej substancji na połówce ziemniaka wskazuje na wysoką zawartość skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że idealnie nadają się do pieczenia.