Sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw? Dlaczego nie? Różnorodne grillowane warzywa doprawione przyprawą do sałatek Vegeta to idealne danie w sezonie grillowym.

  • 40 min
  • 8 osoby
Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki

  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 400 g pieczarek (duże pieczarki)
  • 500 g cukinii
  • 200 g cebuli dymki
  • 300 g kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką i serem
  • 200 g sera feta
  • 1 opakowanie Vegety do Sałatek
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sól
  • Mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Paprykę umyć i i pokroić na duże kawałki usuwając gniazda z nasionami.Pieczarki przekroic na pół, cukinię przeciąc wzdłuż na pół a następnie pokroić w plastry.
  2. Cebule pokroić, koper włoski pokroić w paski. Warzywa grilluj a następnie ostudź i pokrój na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać czosnek, pietruszkę i kolendrę, osuszone i pokrojone nadziewane oliwki.
  3. Doprawić Vegetą do Sałatek, dodać oliwę i zamieszać. Przykryć i odstawić na około 5 do 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Rada: Można dodać trochę śmietany podczas grillowania warzyw dla bogatszego smaku.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 267 kcal / 1.116 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka