Pierś z kurczaka na ostro z orientalnie przyprawioną kapustą pekińską

Smażone kawałki piersi z kurczaka podawane na łożu z orientalnie przyprawionej kapusty pekińskiej.

  • 50 min
Pierś z kurczaka na ostro z orientalnie przyprawioną kapustą pekińską

Składniki

  • 1 opakowanie Vegety do złocistego kurczaka
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki oleju
  • 4 piersi kurczaka bez skóry (około 600 g)

Sałatka

  • Garść świeżej kolendry
  • Mielony czarny pieprz
  • Sól
  • 1 papryka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 80 g cebuli
  • 600 g kapusty pekińskiej

Sposób przygotowania

  1. Opłukać i osuszyć piersi kurczaka. Posypać Vegetą do złocistego kurczaka i jedną łyżeczką płatków chili, przyprawy wetrzeć w mięso i przykryć folią spożywczą.
  2. Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem przez folię. Odstawić na około 30 minut. Pekińską kapustę dość drobno pokroić, cebulę pokroić w krążki, przesypać składniki do dużej miski.
  3. W innej, mniejszej misce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, cukier i sok z cytryny. Tak przygotowanym dressingiem polać kapustę i cebulę.
  4. Dodać jedną posiekaną papryczkę chili, garść posiekanej kolendry, trochę soli i zmielony czarny pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
  5. Marynowane piersi kurczaka smażyć na oleju na średnim ogniu, aż się zarumienią.
  6. Gotowe piersi z kurczaka ułożyć na przyprawionej kapuście pekińskiej i podawać.

Rada: Piersi kurczaka kładź na średnio rozgrzany olej, nie na goracy a mięso nie bedzie przywierać do patelni.