Sposób przygotowania
Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić Vegetą i skropić sokiem z cytryny, a następnie podsmażyć z obu stron i zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, cebulę i oliwki. Zalać wszystko winem, zostawić do zredukowania, po czym dodać przecier pomidorowy. Całość dusić na małym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, jeśli będzie taka potrzeba. Przygotować palentę: kaszę kukurydzianą wsypać do osolonego wrzątku (1,2 l) i zagotować, ciągle mieszając, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 10 min. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Morszczuka podawać na ciepło z palentą.
Rada: Na ugotowaną palentę można położyć kawałki twardego sera żółtego lub innego tartego, który powoli się topiąc, wypełni palentę aromatem.