Morszczuk z oliwkami podawany z palentą

  • 40 min
  • 4 osoby
Morszczuk z oliwkami podawany z palentą

Składniki

  • 700 g filetów z morszczuka (świeżych lub mrożonych)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g młodej cebuli
  • 50 g czarnych oliwek
  • 150 ml białego wina
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego Podravka 500g
  • 1 łyżka Vegety Śródziemnomorskiej
  • 300 g kaszy kukurydzianej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić Vegetą i skropić sokiem z cytryny, a następnie podsmażyć z obu stron i zdjąć z patelni.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmażyć drobno posiekany czosnek, cebulę i oliwki. Zalać wszystko winem, zostawić do zredukowania, po czym dodać przecier pomidorowy.
  3. Całość dusić na małym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, jeśli będzie taka potrzeba.
  4. Przygotować palentę: kaszę kukurydzianą wsypać do osolonego wrzątku (1,2 l) i zagotować, ciągle mieszając, a po doprowadzeniu do wrzenia gotować jeszcze przez 10 min. Na koniec dodać oliwę z oliwek.
  5. Morszczuka podawać na ciepło z palentą.

Rada: Na ugotowaną palentę można położyć kawałki twardego sera żółtego lub innego tartego, który powoli się topiąc, wypełni palentę aromatem.