Kurczak z pieczonymi warzywami w mascarpone

Delight your favourite company with fried vegetables and melted mascarpone, seasoned with Mediterranean herbs and a dash of sugar and with grilled chicken fillet.

  • 50 min
Kurczak z pieczonymi warzywami w mascarpone

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 papryki czerwone (ok. 300 g)
  • 2 cukinie (ok. 300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka Vegety Śródziemnomorskiej
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 4 pomidory (500 g)
  • 80 g serka mascarpone
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Paprykę kroimy w paski, cukinię na pół, a następnie w paski.
  2. Warzywa układamy w naczyniu do pieczenia, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, oliwę z oliwek i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i posypujemy Vegetą Śródziemnomorską, mieszamy z cukrem, solą i pieprzem.
  4. Na warzywach układamy oliwki oraz pomidory pokrojone w plastry i wkładamy wszystko ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
  5. W tym czasie doprawiamy filety z kurczaka solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni grillowej, aż uzyskają złoty kolor.
  6. Upieczone warzywa wyciągamy z piekarnika i dodajemy mascarpone. Wszystko mieszamy, aż serek się rozpuści i zrobi się sos.

Sposób podawania: Warzywa posypujemy natką pietruszki i podajemy z puree ziemniaczanym lub ugotowanym makaronem.

Rada: Zamiast pomidorów można dodać pomidory krojone klasyczne Podravka. W przepisie doskonale sprawdzi się makaron kolanka lub muszelki 100% durum Podravka.