Bracia Marijan i Matija Wolf, przedsiębiorcy z Koprivnicy, otwierają zakład przetwórstwa owocowego i wytwórnię dżemów, z których wywodzi się Podravka.

1934

Jeden z budynków Podravki w 1940 roku - był wówczas rafinerią ropy naftowej.

1947

Zakład braci Wolf zostaje znacjonalizowany i otrzymuje nazwę Podravka, pod którą działa do dzisiaj.

1949

Podravka rozpoczyna produkcję marmolad.

1952

Podravka uruchamia nowe linie produkcyjne: owoców kandyzowanych, żelek, musztardy, keczupu, syropów owocowych, win, suszonych warzyw, grochu i fasoli w puszkach oraz konserw mięsnych.

1957

Rusza produkcja słynnych zup pod marką Podravka.

1958

Rusza produkcja klasycznego bulionu drobiowego i wołowego. Kogut z logo rosołu pod marką Podravka staje się symbolem pysznej domowej zupy, którą można ugotować w zaledwie 5 minut i która jest świetnym rozwiązaniem dla zapracowanej pani domu. Obie zupy po raz pierwszy zostają zaprezentowane na Targach Zagrzebskich.

1959

Prof. Zlata Bartl i jej zespół tworzą Vegetę – słynną przyprawę uniwersalną, produkowaną od ponad 60 lat i sprzedawaną w ponad 60 krajach na całym świecie, na 5 kontynentach.

1959

Stoisko Podravki na Targach Zagrzebskich.

1959

Reklama bulionu drobiowego i wołowego oraz serii innych produktów Podravki.

1964

Na etykiecie Vegety 40 pojawia się wizerunek kucharza, który do dziś jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych znaków graficznych kojarzących się z Vegetą.

1964

Na rynku pojawia się 10 nowych zup w torebce.

1967

Podravka rozpoczyna współpracę międzynarodową. Rozpoczyna się eksport Vegety na Węgry i do ZSRR.

1970

Rozpoczyna się produkcja Čokolino, a później także dań dla dzieci z charakterystycznym wizerunkiem niedźwiadka Lino.

1970

Rozlewnia wody Lipik staje się częścią Podravki. Produkowana tam woda w 1973 roku otrzymuje nazwę "Lipički studenac". Pierwsze wzmianki o tamtejszej wodzie mineralnej i jej wykorzystywaniu pochodzą z 1708 roku - istniały wtedy jej cztery źródła.

1970

Na rynek trafia 15 nowych zup.

1972

W Ludbregu k. Koprivnicy założona zostaje firma farmaceutyczna Belupo.

1972

W tym budynku z szyldem Podravki do dziś prowadzona jest produkcja.

1973

W strefie przemysłowej Danica powstaje kompleks przetwórstwa mięsnego Podravki - dziś jest to spółka Danica.

1974

W telewizji po raz pierwszy wyemitowany zostaje program kulinarny "Małe tajemnice wielkich kucharzy".

1974

Wydana zostaje pierwsza książka kucharska Vegety.

1980

Reklama zupy francuskiej Podravki.

1980

Stoisko Podravki na Targach Zagrzebskich.

1981

W strefie przemysłowej Danica powstaje fabryka leków i kosmetyków Belupo.

Prywatyzacja Podravki i przekształcenie jej w spółkę akcyjną.

Akcje Podravki są po raz pierwszy notowane na giełdzie w Zagrzebiu.

1998

Woda mineralna zmienia nazwę na "Studenac".

1998

Rozpoczyna się produkcja wody źródlanej "Studena".

Otwarcie nowej wytwórni Vegety w Koprivnicy oraz zakładu produkcyjnego Vegety, zup i produktów w proszku w Kostrzynie nad Odrą w Polsce.

Podravka przejmuje Ital-Ice z miasta Poreč, producenta lodów i słodyczy oraz dystrybutora mrożonek.

2002

Podravka przejmuje czeską firmę Lagris.

Otwarcie nowej wytwórni dań gotowych Podravka w strefie przemysłowej Danica.

2006

Pozyskanie marki Eva.

Początek budowy nowej wytwórni dań dla dzieci.

2007

Podravka kupuje polskie marki Warzywko i Perfekta oraz chorwacką markę Lero.

2007

Mija 50 lat od wprowadzenia na rynek zup marki Podravka.

2009

Otwarcie nowego centrum magazynowo-dystrybucyjnego w Dugopolju.

2009

Mija 50 lat od powstania Vegety, legendarnej marki Podravki. W związku ze złotym jubileuszem na rynek trafia specjalna, rocznicowa seria "złotej Vegety". Nakręcony zostaje także specjalny odcinek "Małych tajemnic wielkich kucharzy".

2009

Podravka kupuje markę Belsad.

2012

We współpracy z miastem Koprivnica, Podravka rozpoczyna akcję promującą zdrowe posiłki, adresowaną do uczniów szkół podstawowych.

2012

Największy turnej tenisowy ATP w Chorwacji zostaje nazwany Vegeta Croatia Open Umag.

2013

Pięćdziesięciolecie miesięcznika Podravka, jedynego w Chorwacji czasopisma tego typu, o ponad półwiecznej tradycji.

Podravka i Instytut Rogera Boškovicia zakładają centrum innowacji żywieniowych.

2013

Serwis internetowy coolinarika.com świętuje dziesięciolecie, a liczba zarejestrowanych użytkowników przekracza 100 tys.

2013

Podravka świętuje wstąpienie Chorwacji do Unii Europejskiej kampanią "Smaki dla wszystkich języków".

2014

Program kulinarny "Obiad na jutro z Podravką" jest najczęściej oglądanym programem kulinarnym w Chorwacji.