Polędwiczka w śródziemnomorskich pomidorach z nutą kolendry

Pork loin fillet prepared in olive oil with chopped tomatoes and rice as traditional side dish is a combination of continental and Mediterranean cuisine.

  • 30 min
Polędwiczka w śródziemnomorskich pomidorach z nutą kolendry

Składniki

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 100 g cebuli
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych klasycznych Podravka (390 g)
  • 200 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka Vegety
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę wieprzową kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm, a następnie układamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni wraz z pokrojoną w plastry cebulą. Smażymy, aż mięso uzyska złoty kolor, a cebula zrobi się miękka.
  2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę.
  3. Dodajemy pomidory krojone, wodę, 1 łyżkę Vegety i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut.
  4. Danie zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Rada: Aby wydobyć pełniejszy aromat mięsa i cebuli podczas smażenia możemy podlać je odrobiną białego wina.