Polędwiczka w śródziemnomorskich pomidorach z nutą kolendry
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Pork loin fillet prepared in olive oil with chopped tomatoes and rice as traditional side dish is a combination of continental and Mediterranean cuisine.
Sposób przygotowania
Polędwicę wieprzową kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 – 2 cm, a następnie układamy je na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni wraz z pokrojoną w plastry cebulą. Smażymy, aż mięso uzyska złoty kolor, a cebula zrobi się miękka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez chwilę. Dodajemy pomidory krojone, wodę, 1 łyżkę Vegety i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Danie zdejmujemy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Rada: Aby wydobyć pełniejszy aromat mięsa i cebuli podczas smażenia możemy podlać je odrobiną białego wina.