Polędwica w stylu dalmatyńskim

Zaskocz swoich gości regionalnym daniem z Dalmacji z polędwicy w białym winie z kozim serem i pomidorami.

  • 40 min
Polędwica w stylu dalmatyńskim

Składniki

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • Podravka krojone pomidory (390 g)
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g sera koziego lub chèvre
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę pokroic na plastry o grubości ok 2 cm, steki przyprawić z każdej strony czarnym pieprzem i posmarować oliwą. Steki wołowe włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wina. Piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C około 20 minut.
  2. W międzyczasie posiekać cebulę i czosnek, smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
  3. Dodać pokrojone pieczarki i pomidory Podravka. Smażyć przez około 10 minut, dodając trochę wina. Dodać cukier i jedną łyżkę Vegety (można dodać cukier lub miód jeśli smak jest zbyt kwaśny). Tak przygotowanym sosem polać steki z polędwicy, na których położyć kawałek sera chevre i włożyc do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 5 minut.
  4. Posypać steki posiekaną natką pietruszki i podawać natychmiast.

Sposób podawania: Sprinkle the steaks with chopped parsley and serve immediately.

Rada: Świeże steki wołowe są czerwone z drobnymi żyłkami i mają charakterystyczny zapach. Nigdy nie smaż steków wołowych wyjętych prosto z lodówki; najpierw doprowadź je do temperatury pokojowej.