Polędwica w stylu dalmatyńskim
- Przepis dodał/-a coolinarika.com -Zaskocz swoich gości regionalnym daniem z Dalmacji z polędwicy w białym winie z kozim serem i pomidorami.
Sposób przygotowania
Polędwicę pokroic na plastry o grubości ok 2 cm, steki przyprawić z każdej strony czarnym pieprzem i posmarować oliwą. Steki wołowe włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wina. Piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C około 20 minut. W międzyczasie posiekać cebulę i czosnek, smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojone pieczarki i pomidory Podravka. Smażyć przez około 10 minut, dodając trochę wina. Dodać cukier i jedną łyżkę Vegety (można dodać cukier lub miód jeśli smak jest zbyt kwaśny). Tak przygotowanym sosem polać steki z polędwicy, na których położyć kawałek sera chevre i włożyc do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na 5 minut. Posypać steki posiekaną natką pietruszki i podawać natychmiast.
Sposób podawania: Sprinkle the steaks with chopped parsley and serve immediately.
Rada: Świeże steki wołowe są czerwone z drobnymi żyłkami i mają charakterystyczny zapach. Nigdy nie smaż steków wołowych wyjętych prosto z lodówki; najpierw doprowadź je do temperatury pokojowej.