Zapiekanka ziemniaczano-mięsna

Zapiekanki to na ogół bardzo proste dania, które często zaskakują niecodziennym połączeniem składników i niepowtarzalnym smakiem. Oto jedna z nich.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Pora przekroić na pół i umyć pod strumieniem wody, a następnie pokroić w plastry.
  3. Blachę (25x25 cm) nasmarować masłem i wyłożyć 1/3 ziemniaków. Posypać je Vegetą Natur W Smak Do Ziemniaków, i rozłożyć na nie 1/2 pora. Posypać świeżo zmielonym pieprzem a potem powtórzyć warstwę ziemniaków i pora.
  4. Zakończyć przekładanie warstwą ziemniaków i wszystko polać słodką śmietaną. Blachę przykryć aluminiową folią i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 35 minut.
  5. W tym czasie na gorącym oleju krótko podsmażyć pokrojoną cebulę, a potem dodać mięso pokrojone w paski. Posypać Vegetą i podlewając wodą gotować aż mięso będzie miękkie.
  6. Blachę wyjąć z piekarnika, na wierzchu zapiekanki rozłożyć mięso, posypać tartym serem i piec jeszcze około 10 minut.

Sposób podawania: Danie można podawać z sałatką z sezonowych warzyw.

Rada: Składniki można dowolnie modyfikować biorąc pod uwagę dostępność danych warzyw sezonowych.