Kotlety w sosie jeżynowym

Odważcie się i spróbujcie tę mięso-owocową kombinację! Ten niesamowity sos jeżynowy pasuje zarówno do mięsa cielęcego, jak i do dziczyzny.

  • 30 min
Kotlety w sosie jeżynowym

Składniki

  • 600 g fileta wieprzowego
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju
  • 200 ml wina z jeżyn
  • 100 g jeżyn
  • 1 łyżka dżemu z owoców leśnych
  • 30 g masła
  • 500 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 400 g klusek ziemniaczanych

Sposób przygotowania

  1. Mięso pokroić na grubsze plastry, posypać je Vegetą W Smak Do Wieprzowiny i na rozgrzanym oleju usmażyć z obu stron na złoty kolor.
  2. Do oleju ze smażenia wlać wino z jeżyn, dodać jeżyny i gotować aż większość wina wyparuje. Na koniec dodać dżem, żeby powstał sos.
  3. Na roztopionym maśle usmażyć pieczarki, posolić je i popieprzyć.

Sposób podawania: Gotowe mięso podać z pieczarkami, kluskami i sosem jeżynowym.

Rada: Jeżeli sos okaże się zbyt kwaśny, można dodać trochę cukru do smaku.