Singapurski omlet na ostro

Kuchnie krajów południowo-wschodniej Azji, prócz gorącego i wilgotnego klimatu, tropikalnych owoców morza, warzyw i ryżu podlegają wpływom głównie chińskiej i indyjskiej, jak również, choć w mniejszym stopniu, europejskiej kuchni. Oto typowe singapurskie aromatyczne danie.

  • 20 min
Singapurski omlet na ostro

Składniki

  • 6 jaj
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka Vegety pikantnej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 młode cebule
  • 1 świeżą papryczkę chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kolendry

Sposób przygotowania

  1. Jaja posolić, popieprzyć, dodać Vegetę pikantną, dodać paprykę i wszystko dobrze wymieszać.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki, posiekaną papryczkę chili i wyciśnięty czosnek.
  3. Dodać jaja, kolendrę i smażyć na złotożółty kolor.
  4. Omlet delikatnie przewrócić i jeszcze chwilę smażyć.
  5. Gotowy omlet pokroić na trójkąty.

Sposób podawania: Podawać na gorąco z sezonową sałatką.

Rada: Omlet można usmażyć również na maśle ghee .