Gulasz dla smakoszy

Idealne danie dla 6 gulaszowych smakoszy. Odrobinę siekania, trochę smażenia i duszenia, a potem już tylko delektowanie się wybornym smakiem.

  • 80 min
  • 6 osoby
Gulasz dla smakoszy

Składniki

  • 500 g wieprzowiny bez kości
  • 500 g cielęciny bez kości
  • 50 ml oleju
  • 200 g cebuli
  • 80 g marchwi
  • 2 łyżeczki Vegety W Smak Do Gulaszu
  • 1/2 łyżeczki suchego tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 ostra papryczka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml przecieru pomidorowego Podravka
  • 300 g brązowej fasoli
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej i
  • 1 łyżeczka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Wieprzowinę i cielęcinę pokrojone w kostkę smażyć na gorącym oleju.
  2. Dodać pokrojoną cebulę oraz marchew pokrojoną w krążki, Vegetę W Smak Do Gulaszu, tymianek, kminek i ostrą papryczkę. Wszystko dusić podlewając wodą przez około 40 minut.
  3. Potem dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liść laurowy, pokrojony czosnek i przecier pomidorowy. Następnie wszystko zalać wodą, aby całość została nią przykryta.
  4. Na koniec dodać ugotowaną fasolę, wino i skrobię, którą wcześniej wymieszano z odrobiną wody.
  5. Ewentualnie dodać na koniec wody do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Sposób podawania: Wszystko razem krótko podgotować i posypać pietruszką.

Rada: Gulasz można przygotować również z dziczyzny.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 391 kcal / 1.634 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka