Drobiowe szaszłyki z warzywami

Ciepły letni dzień, wesoła grupa przyjaciół, pyszne potrawy z grilla i zimne napoje - to najlepsze połączenie! Szczególnie jeśli do przyprawienia drobiowych szaszłyków z warzywami użyjecie Vegety Natur do Grilla.

  • 45 min
  • 4 osoby
Drobiowe szaszłyki z warzywami

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g cukini
  • 100 g cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml ciemnego piwa
  • 4 - 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka Vegety Natur do grilla
  • 1 łyżka

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do głębokiej miski i posypać Vegetą Natur do grilla.
  2. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokoroić w krążki, umyte pieczarki na ćwiartki, a cukinię w kostkę.
  3. Pokrojone warzywa posypać Vegetą Natur do grillowanych warzy, dodać piersi z kurczaka, zalać piwem i wszystko dobrze wymieszać.
  4. Mięso z warzywami przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut, a następnie nadziać na patyczki do szaszłyków.
  5. Szaszłyki piec na dobrze rozgrzanym grillu, często obracając.

Sposób podawania: Ciepłe szaszłyki podawać z zieloną sałatą.

Rada: Pieczarki zachowają ładny kolor i wygląd, jeżeli przed pieczeniem zostaną dobrze wysuszone.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna 427 kcal / 1.785 kJ
Na 100 g produktu Źródło: Podravka