Grillowane steki z warzywami

Grillowane steki z ziemniakami wraz z dodatkiem grillowanych warzyw i łagodnym sosem Relish, to idealne danie, aby zaskoczyć najbliższych i znajomych.

  • 40 min
  • 4 osoby
Grillowane steki z warzywami

Składniki

steki z udźca wołowego o grubości 1,5 - 2 cm

Vegeta grill classic 20g

oleju

młodych ziemniaków

czerwona cebula

gałązka rozmarynu

czerwona papryczka chili

sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

1. Steki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać Vegetą do Grilla klasycznego i zostawić na około 30 minut w temperaturze pokojowej.

2. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na duże kawałki ( w kształcie łódeczek )

3. Na patelnię wlać 5 łyżek oleju do smażenia, gdy olej będzie gorący dodać ziemniaki. Smażyć ziemniaki ze wszystkich stron na złocisty kolor.

4. Dodać pokrojoną cebulę, obrany ząbek czosnku, mielony pieprz, gałązkę rozmarynu oraz pokrojoną w talarki papryczkę chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku i dalej smażyć przez kilka minut. Dodać trochę wody i gotować przez kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

5. Steki położyć na rozgrzanym grillu lub natłuszczonej patelni, smażyć przez około 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią i będą różowe w środku.

Sposób podawania: Porcja dla 4 osób

Rada: Aby twoje steki były doskonale soczyste, ważne jest, aby odpoczęły po usmażeniu. Czas odpoczynku sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste. Aby dodać więcej wspaniałego smaku stekom, najlepiej podawać je z sosem Relish.

Mały sekret: Usmażone steki przed podaniem muszą "odpocząć" 5 minut, aby były idealnie soczyste.