Ciecierzyca z botwinką

Ciepłe danie z ciecierzycy z pieczywem to pomysł na lekką przekąskę.

  • 25 min
Ciecierzyca z botwinką

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula (60 g)
  • 480 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g botwinki
  • 1 puszka pomidorów krojonych Podravka (400 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • Mielony czarny pieprz
  • ½ papryki chilli
  • 1 łyżka Vegety

Sposób przygotowania

  1. Cebulę usmażyć na oliwie, dodać drobno posiekany czosnek i krojone pomidory Podravka. Dodać łyżkę Vegety, cukier, posiekaną papryczkę chili i gotować na wolnym ogniu przez 5 -10 minut, podlewając od czasu do czasu wodą. Dodać odsączoną ciecierzycę i wlać 700 ml wody. Po zagotowaniu, dodać posiekaną botwinkę i gotować przez kolejne 5 -10 minut.
  2. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

Rada: Do przygotowania tego dania można użyć też fasoli.