Zapiekanka z ziemniaków i cebuli z serem

Pieczone ziemniaki prosto z piekarnika z sosem serowo-smietanowym wypełni Twoją kuchnię pysznym aromatem a twoje podniebienie rozkoszowac się będzie doskonałym połączeniem ostrego i łagodnego smaku.

  • 50 min
Zapiekanka z ziemniaków i cebuli z serem

Składniki

  • 800 g obranych ziemniaków
  • 200 g cebuli
  • 1 opakowanie Vegety do dań z ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 150 - 200 g twarogu
  • 200 ml śmietany

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w krążki. Warzywa posypać Vegetą do dań z ziemniaków i lekko wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wczesniej posmarowanego olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 220 ° C przez około 25 minut.
  2. Po 25 minutach wyjąć ziemniaki z piekarnika, równomiernie pokryć ziemniki pastą twarogowo-smietanową i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
  3. Podawać na ciepło z zieloną sałatą przyprawioną olejem z pestek dyni i sokiem z cytryny.

Sposób podawania: Połączyć twaróg ze śmietaną i doprawić odrobiną soli do smaku.

Rada: Ziemniaki smakują o wiele lepiej jeśli po wyjęciu z piekarnika odczekamy około 10 minut przed ich podaniem. Osiagniemy wtedy maksimum smaku! Jeśli lubisz by w daniu znalzło się coś mięsnego, przed nałożeniem masy twarogowej posyp ziemniaki podsmażonymi wcześniej kawałeczkami bekonu lub boczku, salami lub szynki a zapiekanka ucieszy wtedy każdego miłośnika bardziej treściwych dań.